2011. augusztus 1., hétfő

Green IT: komplex megoldás, valódi költségcsökkentés

A globalizáció, az energiatakarékosság és a környezettudatosság a vállalatokon belül is teret hódít, így a green IT és annak válfajai is egyre inkább előtérbe kerülnek. A mi feladatunk itt a HUMANsoftnál az, hogy ezekre megfelelő termékeket tudjunk biztosítani az ügyfeleknek. Nem új keletű dolog a green IT, már öt évvel ezelőtt végeztünk szerverszoba zöldítést egy ügyfelünk számára.

Egyre több cég lép fel azzal az igénnyel, hogy valamilyen XXI. századi, új infrastruktúrát építsünk nekik az adatközpontba, és ez az adatközpont már úgy legyen kialakítva, hogy megfeleljen a green IT szempontjait figyelembe vevő energiatakarékossági, energiahatékonysági szabályrendszereknek. Több szinten valósítható meg költséghatékony megoldás. Az első és legfontosabb, hogy érdemes a régi, elosztott infrastruktúrákat konszolidálni, összevonni, és a megfelelő erőforrású szerverekből a maximumot használni, vagyis jobban kihasználni rendelkezésre álló infrastruktúrát.

Akiknek multinacionális kötődéseik vannak, azok maguk keresik a zöldebb megoldásokat, és eleve ezzel az igénnyel tervezik meg a konstrukcióikat. Magyarországon sokszor előfordul az, hogy akiknek nincsenek ilyen kötődéseik, azt mondják: „Elöregedett a vasunk, vegyünk újat.” Amikor kimegyünk hozzájuk tárgyalni, és felhívjuk a figyelmüket a takarékossági szempontokra, meglepődnek. Ebből kovácsolhatunk előnyt a piacon, hiszen széles portfóliónknak köszönhetően nem egyszerű eszközcserét ajánlunk, hanem komplex megoldásokat, amelyekben indirekt módon a green IT is benne van. Így, mivel nem a tradicionális, régen bevált módszereket alkalmazzuk, megfelelő mértékű szolgáltatási tartalmat lehet értékesíteni a projektben, és adott esetben ez még így is olcsóbb lehet az ügyfél számára. Egyszeri bekerülési költségre ugyan elképzelhető, hogy kisebb összeg a régi gépeket automatikusan lecserélni, ám a green IT mindig a Total Cost of Ownership-et nézi, és három-négy-öt évre vetíti a teljes bekerülési költséget.

A zöldítésnél először az elöregedett hardver infrastruktúrát mérjük fel, majd az azokon futó szolgáltatásokat. Ezután az új kor igényeinek megfelelő, új rendszerre teszünk javaslatot: milyen megoldás fogja a vállalat tevékenységét hosszabb távon, mondjuk három éven keresztül, költséghatékony módon kiszolgálni.

Öt éve még mindenki az adatközponti infrastruktúrában gondolkodott, manapság a végponti, kliens oldali green IT is komoly teret hódít. A vékony kliens infrastruktúrák használatakor például meglehetősen egyszerű, kis fogyasztású kliens gépek vannak a felhasználók előtt, és ezek csak csatlakozást biztosítanak a jól megtervezett adatközpontba. Azt gondolom, ennek a megoldásnak lehet jövője, ezen a területen komolyabb lélegzetvételű felfutás várható. Most ugyanis inkább az adatközpont konszolidáció népszerűbb.

A green IT egy másik szintje hazánkban még nem vált általánossá, ez pedig a vállalati kultúrák közti különbségekből adódik. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a vállalatoknál minden egyes költséget arányosan szétosztanak a különböző osztályok között, annak arányában, ki mennyit használ az adott erőforrásból. A szerverek fogyasztásából adódó villamosáram költségeket ugyanúgy fizeti például a pénzügyi osztály az éves költségvetésben, mint az IT csapat, akiknél a szerverek vannak. Magyarországon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, jobbára azok a cégek működnek ilyen elven, amelyek nemzetközi háttérrel rendelkeznek. Ezért gyakran előfordul, hogy amikor a pénzügyi osztály munkatársaival tárgyalunk, és azt mondjuk: ennyit lehetne megtakarítani, akkor azt válaszolják, hogy nem ők takarítják meg, hanem a vállalat egy másik részlege.

A green IT harmadik szegmense, hogy megpróbál kimondottan olyan hardver elemeket ajánlani az ügyfeleinek, amelyeket ezeken az elveken készítettek a gyártóik. Itt a legmesszebbmenőkig meghatározzák azt, hogy milyen anyagokból építik a szervereiket az optimális hulladékfelhasználás érdekében. Jelenleg ugyanis egy számítógép újrafelhasználása problémát jelent, mivel veszélyes hulladéknak számít. A gyártók ma már erre is hangsúlyt fektetnek, és készítenek kifejezetten zöld adatközpontokba fejlesztett hardvereket - ezekben olyan tápegységek vannak, amelyek kevesebbet fogyasztanak, nem melegszenek annyira, és hűteni sem kell őket akkora mértékben, mint a hagyományos eszközöket.

Az informatikai rendszer minden elemét érintheti a zöldítés, hiszen egyre hódít az a tendencia, hogy minél kevesebb veszélyes hulladék legyen egy irodában, koncentráltabbá váljon az eszközök kihasználtsága, illetve csökkenjen az erőforrások felhasználásának mértéke. Így például sok helyen a több kis asztali nyomtató helyett egy központi nyomtatók áll az irodában, ezt használja minden ott dolgozó alkalmazott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése