2011. július 19., kedd

Virtualizáció

Költséghatékonyság vagy biztonság - valóban muszáj választani?

Olyan megoldást keresünk, amely elfogadható beruházási költség mellett rövid idő alatt komoly megtakarítást eredményez és gyorsan megtérül? Ráadásul nem szeretnénk engedni a biztonsággal kapcsolatos elvárásainkból sem?

Van-e olyan megoldás, ami elfogadható összegű beruházási költség mellett nagy megtakarítást eredményez és rövid idő alatt megtérül mindamellett, hogy az adatközpont biztonsága is megnő? Vmware megoldásai kiváló példák erre.

Akkor mindenképp érdemes közelebbről is megismerkednünk a VMware megoldásaival:

  • Gyors megtérüléssel járnak, mivel jelentős költségcsökkentés érhető el olyan területeken is, mint áramfogyasztás, menedzselésre fordított idő, licencelési költségek, amelyek nem közvetlen az infrastruktúra részét képző megoldásban jelentkeznek.
  • Fontos tényező, hogy ezzel egyidejűleg a meglévő rendszerek biztonsága is jelentősen megnő, hiszen a magas fokú rendelkezésre állás és katasztrófatűrés ezen termékek egyik legfontosabb sajátossága.
  • A VMware virtualizációs technológiák nagyban egyszerűsítik a hardverfelhasználást, áttekinthetőbbé teszik az adatközpontokat.

Az infrastruktúra üzemeltetése során a VMware virtualizációs technológia más előnyei is megmutatkoznak. Mik lehetnek ezek pontosan?

  • Maximalizálható a szerverkihasználás, a CPU használat 15%-ról akár 80%-ra nőhet.
  • A karbantartás miatt bekövetkező leállási idő visszaszorítása (minimum 2 szerver esetén).
  • A szerver maximális menedzselhetőségének biztosításával (Virtual Center-rel) minimálisra csökkenthető a számítógépes infrastruktúra teljes bekerülési költsége (TCO).
  • A hardverigény csökkenthető szerverkonszolidáció útján. Így általában nyolcnál is több virtuális gép vonható össze egyetlen fizikai processzoron.
  • Garantált szolgáltatásszintek biztosítása az alkalmazások számára és a rendszererőforrások allokációjának dinamikus változtatására.
  • Új virtuális szerverek azonnali kiosztása az üzleti igényeknek megfelelően, hardverfüggetlen sablonok segítségével.
  • Élő virtuális gépek migrálása fizikai szerverek között: fizikai szerver leállása esetén vagy a terhelés dinamikus kiegyenlítése céljából, illetve az élő rendszerek leállításának elkerülése érdekében azok karbantartása alatt. (HA; VMotion)
  • Az ESX szerverek és virtuális gépeik távoli felügyelete bárhonnan (Virtual Center).
  • Mind a szerverek, mind a munkaállomások területén lehetőség van a fenti tulajdonságok kihasználására. A desktop virtualizáció megoldására a VMware a VMware View-t kínálja. Ezzel lehetőség nyílik a régebbi, teljesítményben már nem megfelelő desktop géppark újrahasznosítására, költségcsökkentés és magasabb rendelkezésre állás mellett.

Az elmúlt évek gazdasági kihívásaira válaszul a HUMANsoft Kft. ingyenesen felmérést készít a vállalati adatközpont kihasználtságáról, terheltségéről a VMware Capacity Planner segítségével. Ennek köszönhetően egy áttekintést kaphat a kiszolgálók (általában alacsony) kihasználtságáról, becslés készül a kiszolgáló konszolidációra vonatkozóan (forgatókönyvek), de akár pontos kimutatás is készíthető, melynek segítségével tervezhetővé válik a konszolidációs folyamat.

E-mail: termekmenedzsment@humansoft.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése