2011. július 19., kedd

Videókonferencia - kommunikáció hatékonyan

Miként lehet a magas utazási költségeket minimalizálni úgy, hogy az üzletmenetben és a kialakult szokásokon ne tapasztaljunk jelentős változásokat?

A kérdés egyik kézenfekvő válasza és megoldása a videokonferencia. A videokonferencia szerepe a személyes találkozások kiváltása, amivel jelentős költség, munkaidő-megtakarítás érhető el. Nem elhanyagolhatóan pedig csökken az utazással járó stressz, baleseti kockázat és környezetszennyezés. Az üzleti tárgyalások mellett speciális felhasználási területek esetén is megoldást nyújt a videokonferencia, katasztrófa és válsághelyzetek, egészségügyben a telemedicina, távdiagnosztika, igazságszolgáltatásban távkihallgatás során, de nagy létszámú tájékoztatásra, oktatásra is rendkívül praktikus.
Amennyiben Ön munkaidejének jelentős részét fordítja utazásra, amely a költség és időigény mellett jelentősen lelassítja a döntéshozatali időt is, úgy mindenképp érdemes mélyebben megismerkednie a videókonferencia kínálta lehetőségekkel.


A videokonferencia egy szabványos kódolási eljárás, amely a tömörítési eljárásoknak köszönhetően kis sávszélességen akár IP (internet, belső LAN) vagy ISDN hálózaton keresztül videó kép, hang kapcsolat létrehozására alkalmas két vagy több helyszín között. A felek a számítógépes tartalmat, dokumentumot és a kameraképet is megoszthatják egymással. (A nem szabványos kép és hangátviteli megoldásokat - pl. Skype, Cisco Telepresence - nem soroljuk ide, mivel ezek nem kompatibilisek a szabványos videokonferencia rendszerekkel.)


A felhasználásnak megfelelően alkalmazható hardver lehet személyes vagy csoportos eszköz. Több helyszín egyidejű kapcsolatához videokonferencia szerver szükséges. A személyes eszközök esetében lehetőség van szoftveres kliens használatára is, ami teljesen egyenértékű és kompatibilis a hardveres végpontokkal. Ezek általában a videokonferencia gyártók megoldásaira érvényesek. A csoportos rendszerek esetében a kívánt eredmény, hogy úgy érezzük, mintha egy helyen lennénk, csak megfelelő integrációval érhető el.

HD és full HD - új korszak a videokonferencia rendszerek történetében

Az eddig ismert SD (standard definition) eszközök a sávszélesség és a másik végpont képességei alapján is már elfogadható minőséget nyújtanak. A közelmúltban megjelent HD (High Definition) eszközök tömörítési kapacitása többszöröse az eddiginek, így már kisebb sávszélességen is nagyobb felbontás érhető el, 1Mb felett pedig már lehetőség van a HD felbontás előnyeit élvezni. Az igazán igényesek számára pedig biztos megoldást nyújtanak a legújabb full HD eszközök, amik 1920X1080-as felbontásra is képesek. A telepresence a videokonferencia használat legmagasabb szintje, a HD végpontok professzionális integrációja. A nagyméretű megjelenítőkön és HD eszközökön túl ideális a megvilágítás, a háttér, a környezet színei, a résztvevők elhelyezkedése, a bútorzat és az egyszerű kezelhetőség. Két helyszín közötti kapcsolatban a telepresence megoldás képes a legvalósághűbb élményt nyújtani.

Ahhoz, hogy egy cég életében a videokonferencia valódi kommunikációs erőforrás legyen, megtakarításokat és hatékonyabb működést érjen el, a megbízható, minőségi eszközök, ideális integráció, hálózati feltételek mellett biztosítani kell a videokonferencia kultúra és használat megismerését a felhasználóknak (oktatás), folyamatos technikai felügyelettel, üzemeltetéssel támogatni (SLA) és a használatra vonatkozó belső szabályozást kialakítani. Mindezen szolgáltatásokkal kapcsolatosan örömmel állunk az Önök rendelkezésére.

További információk a videokonferencia rendszerekről és szolgáltatásokról

E-mail: termekmenedzsment@humansoft.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése