2011. július 19., kedd

Szoftvervagyon-gazdálkodás

Cégünk sokat költ szoftverekre, de a túl bonyolult licenckonstrukciók miatt nem vagyunk biztosak benne, hogy a legoptimálisabban tesszük ezt. Lehet-e és hogyan költséget csökkenteni a jövőben a szoftvereken?

Azoknál a cégeknél, akik fontosnak tartják a teljes legalitást a szoftverek területén, emellett felismerték, hogy a korszerű technológiákat használva gyorsabban és hatékonyabban tudnak dolgozni, a szoftverekre költött összeg könnyen elérheti azt a határt, ahol már érdemes alaposan utánajárni a különböző opcióknak, mivel ezzel jelentős összegeket takaríthatunk meg. Sőt, mivel a szoftvereknek az informatikai jelentőségükön túl más vonatkozásai is vannak, mint a jogi és/vagy pénzügyi, még átfogóbb ismeretet igényel. Ezt az összefoglaló tudást, illetve az erre épülő tudatos tervezést és megvalósítást Software Asset Managementnek, azaz magyarul szoftvergazdálkodásnak hívjuk.


Milyen esetben lehet szüksége a Software Asset Management szolgáltatásra?
  • Tipikus probléma, hogy cégen belül nincs "gazdája" a szoftvereknek. Nincs egy, a szoftverek felhasználásáért felelős személy kijelölve a vállalatnál. Emiatt csak kallódik az ügy és senki nem tudja, hogy is fogjon neki a rendbetételének. Jellemzően, mire eddig eljut egy vállalat, a káosz már akkora, hogy nem tudják honnan kezdjék felgöngyölíteni.

Mik a teendők ilyen esetben?

A tisztánlátás érdekében három területre kell fókuszálni:
  • Magukkal a licencekkel kapcsolatos teendők
  • A licencekkel kapcsolatos folyamatok szabályozása
  • A felelőségi körök tisztázása
Miért van szükség szoftvergazdálkodásra?

Ez a legegyszerűbben a szoftver licencelés bonyolultságával magyarázható, de a „túllicenceltségre” is számtalan példát láttunk már, illetve a szoftverek életciklusának helytelen felmérése miatt, valamint a szoftverek kihasználatlansága miatt is könnyen többletköltség jelentkezhet. A tudatos és szaktudásra épülő Software Asset Management kimagasló versenyelőnyt képes biztosítani.

Miért a HUMANsoft?

A HUMANsoft Kft. hosszú évek óta foglalkozik Software Asset Management-tel, magyarul szoftvervagyon- vagy szoftvereszköz-gazdálkodással. Több referenciát felvonultatva megszereztük a hivatalos Microsoft kompetenciát is a témában, így a gyakorlati tapasztalatainkra alapozva bátran kijelenthetjük, hogy a legtöbb cégnél jelentős megtakarítás érhető el a tudatos szoftvergazdálkodás bevezetésével! Akár már rövid időn belül is. A HUMANsoft Kft. szakértői az ingyenes szaktanácsadástól a komplett ISO 19770-1 szabványnak megfelelő SAM bevezetésig több lépcsőben tudnak segíteni az igényeknek megfelelően. Kérésre bővebb tájékoztatót küldünk, illetve akár személyesen is állunk az Ügyfeleink rendelkezésére.

Mi mindent tudunk a szoftverlicencelésről! Használja ki ezt a tudást, mert komoly költségeket takaríthat meg a tudatos szoftvergazdálkodással!

E-mail: termekmenedzsment@humansoft.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése